Därför bör hemtjänsten ha riktigt bra nyckelskåp

Det finns en hel del saker som bör låsas in. Dels för att ingen ska kunna stjäla dem, men också för att undvika att någon skadas. Det är helt naturligt att låsa in mediciner så att inte barnen får tag på dem, likaså kemikalier för att städa hemmet. På skolor och arbetsplatser så låser man ofta in datorerna när dagen är slut, och gömmer nyckeln väl. En yrkesgrupp som hanterar lås och nycklar varje dag är hemtjänsten. 

De besöker flera personer varje dag och måste själva komma in i deras hem. Många har installerat speciella lås som kan öppnas med en kod från mobiltelefonen. Det minskar förekomsten av en massa nycklar. Som i sin tur minskar risken för att tappa bort dem. Risken för att de hamnar i fel händer blir också mycket mindre. 

Bra utrustning gör jobbet enklare

Det är inte bara hemtjänsten som hanterar värdesaker på en daglig basis. Många jobbar med pengar på ett eller annat sätt. Det kan vara ganska ruskigt om du inte har bra utrustning som gör det svårt att råna butiken eller kontoret. På flera ställen så har personalen ingen kontroll över pengarna, utan de går direkt in i en maskin. Flera banker har ett system med fördröjning så att både kunden och personalen får sitta och vänta några minuter innan pengarna kommer ut. Läs mer om kassautrustning här

Allt detta är för att skydda inte bara pengarna men även personalen. Mindre svinn leder till ett starkare företag och ingen önskar uppleva ett rån. Med andra ord så är kassautrustning och värdeskåp något som verkligen är värt att satsa på. Det krävs inte alltid så dyra eller komplicerade apparater, det viktiga är att dina värdesaker är tillräckligt skyddade. Du kan gå till Butikskassas webbsida här

Även personalens personliga ägodelar bör vara väl skyddad. Det är ganska tråkigt när saker försvinner på jobbet. Ofta är det ett misstag, men det är inte heller ovanligt att tjuvar tar sig in. Speciellt viktigt är det när företaget har många anställda och kontrollen inte är total. Vilket innebär att bra klädskåp eller andra anordningar är något som fungerar på de flesta ställen. 

Hemtjänstens stora ansvar

När du har med människor att göra så ökar ditt ansvar. De som jobbar inom vården, som hemtjänstpersonalen, är avgörande för att folk ska leva ett gott liv. Många är gamla eller sjuka och är beroende av att någon kommer hem och tar hand om dem. Utan de där små besöken skulle de tvingas flytta in på ett hem. För en hel del äldre är det något som de fruktar. De vill helst bo kvar hemma. För att det ska fungera måste de kunna känna sig trygga och omhändertagna. 

Bland annat så har hemtjänstpersonalen ansvar för att dela ut mediciner. Vissa sjuka klarar sig själva, de behöver bara hjälp med det praktiska i hemmet. Men en del kan inte ta sina insulinsprutor själv eller blandar ihop alla tabletter om de inte får stöd. Där kan bra hemtjänstpersonal vara till stor hjälp. Men det gäller att hålla reda på alla mediciner och se till att ingen obehörig kommer åt dem. Smålandsposten skriver i denna artikel om att medicinskåp alltid måste låsas. 

1534-2

Utrymme för förbättringar

Det har funnits fall där hemtjänstpersonal har utnyttjat sina privilegier. De har hoppat över vissa hembesök, med katastrofala följder. Som tur är så är det inte normen, utan de flesta gör sitt allra bästa för att ta hand om klienterna. Om något händer så beror det ofta på rutiner eller dålig utrustning. Du kan inte förvänta dig att de ska kunna ge god omvårdnad om schemat är allt för packat. Eller om du anställer folk som aldrig sett en sopborste förut eller inte kan brygga kaffe. De måste tränas ordentligt för att de gamla eller sjuka ska få den omvårdnad de förtjänar. Och betalar för. 

Bland annat innebär detta att varje företag som jobbar inom hemvården måste ha bra rutiner för hur de hanterar folks nycklar. Det är vanligt att lägga en nyckel på kontoret, för att sedan använda kodlås hemma hos klienterna. De nycklar som finns på firman måste låsas in på ett ansvarigt sätt. Här gäller det att satsa på ett ordentligt skåp. Det finns flera olika varianter. En del har nyckellås medan andra öppnas med kod. Eller så kan du ha en kombination av de båda för ytterligare säkerhet. Fortfarande mycket att önska för nyckelskåp inom hemtjänsten. Läs mer på den här sidan hos Sveriges Television.

Allt på sin plats

Det är viktigt att hålla ordning och reda på dina saker. Vare sig det är på jobbet eller i hemmet så flyter allting på lättare om du vet var allting är. Det minskar också risken för att du ska tappa bort något. På en arbetsplats kan det vara extra viktigt med en viss organisation. Du har ansvar inte bara för dig själv men även andra. Det kanske är ditt företag som står för kostnaderna om något går fel, men det innebär ju inte att du ska vara vårdslös. Ännu viktigare är det när du har ansvar för en annan person, som i skolorna eller inom vården.

Därför gör företag och administrationer väl i att skapa goda rutiner. Ge dina medarbetare det de behöver för att hålla ordning. Då kan du också kräva något av dem. Skaffa bra skåp där de kan låsa in nycklar eller kläder, så att de inte ligger var som helst. Och ge dem tillräckligt med tid att verkligen hänga tillbaka nycklarna eller hinna med alla sina hembesök. Om något är krångligt eller du är stressad så är chanserna stora att du hoppar över det. 

Ett av landets viktigaste yrken

Det är klart att du inte alltid kan jämföra yrken. Men vården, och även hemtjänsten, är ett av de viktigaste. För de ska ta hand om de sårbara i samhället. De sjuka och gamla, som inte klarar sig själva. Så det gäller att sköta det hela på allra bästa sätt, bland annat genom att investera i bra och effektiva nyckelskåp-